Kopi ini dikenali sebagai kopi yang mahal kerana ia merupakan campuran biji kopi yang diambil dari sisa najis luwak atau musang.
Kopi Luwak sudah lama terkenal di kawasan Asia Tenggara, namun semakin menjadi perhatian peminat kopi gourmet setelah diiklankan pada tahun 1980-an. Siapa yang dapat menyangka biji kopi yang mahal ini sebenarnya adalah campuran daripada pencernaan seekor musang.
Sejarah di sebalik kopi luwak ini adalah semasa di zaman penjajahan Belanda di Indonesia. Pada ketika itu, para petani di Indonesia dipaksa untuk menanam kopi. Mereka juga dilarang untuk merasa biji kopi tersebut walaupun hanya sebiji.
Keenakan kopi luwak itu kemudian sampai kepada pengetahuan orang Belanda, menyebabkan mereka kagum dan mula menghasilkan kopi luwak dan menjualnya ke seluruh dunia.
Bagi penggemar kopi, keenakan kopi luwak adalah berdasarkan kepada dua faktor iaitu haiwan berkenaan mahir memilih buah kopi yang terbaik untuk dimakan. Oleh itu, biji kopi yang diperoleh darinya mempunyai kualiti yang tinggi. Selain itu, ketika biji kopi dicernakan ia menyerap enzim di dalam saluran pencernaan haiwan tersebut. Hasilnya, rasa kopi itu seperti coklat dan tidak pahit.