Cite Malaya

Hati Ibu Ini TERSENTAP Bila Doktor Cakap Bayinya Usia 51 Hari Sudah Jadi Perokok ! Rupa²nya Inilah Puncanya !!!

loading...
loading...
Hati Ibu Ini TERSENTAP Bila Doktor Cakap Bayinya Usia 51 Hari Sudah Jadi Perokok ! Rupa²nya Inilah Puncanya !!! | Selalunya lelaki yang merokok ini agak ‘degil’ bila dinasihatkan supaya berhenti merokok termasuk yang sudah bergelar ayah. Seribu satu alasan akan diberikan walaupun telah diberitahu banyak keburukan akan terkena kepada anak berbanding diri sendiri.
 
Pengalaman yang dialami oleh seorang ibu muda ini seperti dikongsikan dalam facebook beliau Cik Bybie diharap dapat membuka mata dan minda para bapa yang bergelar perokok sekalian.
Assalam mommy² semua saya nak share pengalaman sendiri yang byk mengajar kami suami isteri..
Bila Doctor kata..
“Baby awak dah jadi seorang perokok di usia 51 hari”
Ibu mana yang x tersentap bila dengar doctor berkata sedemikian?
Batuk & selesema tak baik-baik
ceritanya begini…
Seminggu Sebelum balik ke kampung sempena Raya Haji baby imraz asyik selsema, batuk berkahak, lepas menyusu muntah semahuwnya sampai susah nak bernafas risau makin hari makin teruk then saya dan suami ambik keputusan bawa dia ke Emergency Putrajaya ptg tu lps husband balik kerja. sampai turn kami doctor wanita yg handle then bila cek paru2 n all that semua ok. berat ok, imraz x demam cuma tekak ada sedikit merah tp x teruk.. so dia bg ubat utk titis kt hidung je. sebelum balik tu baby imraz di suruh sedut GAS+ Garam mineral utk clearkan rongga hidung supaya dia senang bernafas. Allah je tahu runtunnya hati saya tengok anak kat pangkuan menangis sampai x bersuara..what to do i want do the best for my baby..hati kena kental beb!
Keadaan bayi makin teruk
then day by day imraz still not recovered lg.. balik dr kg he getting worst.. masa tu sampai rumah pukul 6 lebih nak dkt maghrib.. sy ckp kt husband jom bawa baby p hospital dia dh mula batuk, flu pn makin teruk dah mula muntah² n susu pn kejap² je nak x mcm selalu kejap² nk ngopek.. then after maghrib kami trus p emergency.
dalam bilik DOC..
D: Yes siapa sakit? sakit apa? (Doc lelaki cina)
S: Baby saya batuk berkahak, selsema, muntah susu.
D: OK. 1st saya nak tanya husband merokok ke?
H:Ye. TAPI saya merokok jauh dr dia. di luar rumah.
D: So takde penyebab lain. because of ROKOK. even u merokok jauh or bukan depan dia u fikir asap rokok tu akan pergi jauh² ke? ur baby still can get! Baby brapa bulan?
S: 51 hari.
D: Wah mudanya ur baby seawal 51 days dh jadi seorang perokok (sambil usap kepala imraz). ur baby x demam kan?
S: tak dia batuk, selsema je. tp suhu badan ok.
H: Yeke disebabkan rokok?
D: YES! i nak tanya u merokok x sakit tekak ke? cuba tengok org yg x merokok tp bila tersedut asap.mesti terbatuk2 kan? mcm tu la baby juga. u x merokok dpn dia tp lps merokok u kiss ur baby, u angkat dia..then asap² yg melekat kt rambut, janggut, baju n badan u tu baby boleh hidu and its very DANGEROUS! kalau u nak angkat baby u boleh dengan SYARAT, after smoking u kena mandi tukar baju lain setiap kali u nak dkt dgn baby.
(Kami saling berpandangan)
S: mata dh jeling² kt husband dgn perasaan geram + marah SBB sblm sya membebel dia xnk dgr!
D: Let me check ur baby.
Cek suhu badan ok. paru² ok, cek tekak MERAH.
D: See dia pnya tekak merah sebab tu dia kurang menyusu sbb dia x boleh menelan dgn baik. tgok air liur dia pun dia kluarkan.
S: Doc aircond pn salah 1 punca ke?
D: Yes klu boleh x payah pakai aircond dlu..
Jadi pengajaran berguna!
So mommy2 yg husband smoking pls pesan kt dia siap2 kalau sayang baby korang. lepas balik dr hospital saya terus nangis2 dlm kete sbb x sanggup nk tengok bila anak saya sndri sakit berhari2. nangis sambil bebel2 kt husband tu la dlu sya ckp x dgr siap ckp anak org lain ok je xde masalah. PLEASE JGN SAMAKAN ANAK ORANG LAIN DENGAN ANAK KITA!! . Antibodi setiap anak tu berbeza². and dia pn salahkan diri dia sndri sbb x nk dgr apa yg sya ckp.sebelum ni. now husband pn dah kurangkan merokok n follow 100% apa yg doc pesan. yes nk stop merokok secara mengejut itu. mungkin mustahil.
And baby Imraz pun dah sihat sepenuhnya. memang tindakan husband tu sangat membantu kesihatan dia. And 1 more thing mommy² kalau baby uols sakit please cepat² bawa p hospital saya lebih prefer ke emergency sebab doc kat situ akan check lebih details dari klinik yang just check randomly bagi ubat then bayar kat kaunter. Tak kisah tunggu lama mana pun as long as u know tahap kesihatan ur baby..
Semoga menjadi ikhtibar untuk kita semua para ibu² newbie macam saya. Assalamualaikum,
 Ummi Mior Zhariff Imraz
Sumber: Facebook Cik Bybie

loading...
loading...
loading...
loading...

About Media Cita Panas

Powered by Blogger.
LIKE,SHARE DAN KLIK (X) UNTUK BACA Button Close